Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Hajós Imre (Újvidék, 1905. szept. 24. 1977. ápr. 8. Arad) festőművész, művészeti író. A kolozsvári Képzőművészeti Iskolán Catul Bogdan és Aurel Ciupe tanítványa (192832); először 1930-ban állított ki Temesvárt a Bánsági Művészeti Szalonban, majd rendszeresen szerepelt a közös tárlatokon Bukarestben, Kolozsvárt, Temesvárt és Aradon, ahol letelepedett. Rajztanár, a *Vasárnap grafikai szerkesztője és illusztrátora.

Az Aradon megjelent *Erdélyi Hírlap "A magyar művészetért" c. rovatát vezette, művészettörténeti és művészetkritikai írásai jelentek meg a Reggel, Havi Szemle, Jövő, Vörös Lobogó hasábjain. A tîrgu-jiui internálótáborban portrét festett Kacsó Sándorról (1944). Az aradi Népi Művészeti Iskola tanáraként tevékeny részt vett az MNSZ művelődési mozgalmaiban.

Hajós Imre (Újvidék, 1905. szept. 24. – 1977. ápr. 8., Arad) – festőművész, művészeti író. A kolozsvári Képzőművészeti Iskolán Catul Bogdan és Aurel Ciupe tanítványa (1928–32); először 1930-ban állított ki Temesvárt a Bánsági Művészeti Szalonban, majd rendszeresen szerepelt a közös tárlatokon Bukarestben, Kolozsvárt, Temesvárt és Aradon, ahol letelepedett. Rajztanár, a Vasárnap grafikai szerkesztője és illusztrátora.

Az Aradon megjelent Erdélyi Hírlap A magyar művészetért c. rovatát vezette, művészettörténeti és művészetkritikai írásai jelentek meg a Reggel, Havi Szemle, Jövő, Vörös Lobogó hasábjain. A zsilvásárhelyi internálótáborban portrét festett Kacsó Sándorról (1944). Az aradi Népi Művészeti Iskola tanáraként tevékeny részt vett az MNSZ művelődési mozgalmaiban.

 

Irodalom

Puskel Péter: Ne felejtsétek el volt tanáraitokat! Emléktábla-avatás a Csiky Gergely Iskolacsoportban. Nyugati Jelen 2002. ápr. 9. – Mit tartalmaz az SZDP–RMDSZ protokollum régiónkban? Nyugati Jelen 2002. máj. 6.

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük