Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Kolozsvári *Szemle 1. Az *Erdélyi *Szemle irodalmi, művészeti és közéleti lap címe 1915-16-ban.

2. Negyedévenként megjelenő várostörténeti és -igazgatási folyóirat Kolozsvárt. Első száma 1942. dec. 15-én jelent meg. Szerkesztette *Csizmadia Andor és Katona Lajos. Címlapját Sütő-Nagy Magdolna tervezte.

A tudományos igényű folyóirat nemcsak a város múltjának feltárására törekedett új levéltári adatok alapján, hanem a környék (Kalotaszeg, Mezőség, Szamos-mente) gazdasági és társadalmi életét is vizsgálta statisztikai adatok bemutatásával és a lehetőségek számbavételével. Főmunkatársai: Bíró Vencel, Csortán Márton, *Guoth Kálmán, Jancsó Elemér, Kelemen Lajos, Kertész János, Makkai László, Pataki Jenő, Roska Márton, Sigmond Lajos, Tárkány-Szűcs Ernő, Tulogdy János. Mátyás királlyal kapcsolatos három kiemelkedő tanulmánya: Makkai Lászlóé a középkori Kolozsvár társadalmi és nemzetiségi viszonyairól (1943/2, 3), *Guoth Kálmán levéltárosé a király kolozsvári születésének időpontjáról (1943/3) és *Csizmadia Andoré a helység Mátyás-korabeli városjogáról (1944).

A lap Kolozsvári *Szemle Könyvtára c. kiadványsorozatot is jelentetett meg. A lap és egyes tanulmányainak különnyomataiból összeálló kiadványsorozata 1944-ben szűnt meg, az utóbbi a 14. számmal, Keöpeczi Sebestyén József Kolozsvár címere c. tanulmányával.

(Cs. E.)

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük