Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Ligeti Sándor (Kaposvár, 1890. nov. 5. ?) szociológus, író. A budapesti egyetemen szerzett államtudományi doktorátust, majd a bankszakmában dolgozott. 1917-ben Dicsőszentmártonban telepedett le, ahol 1920-tól a Küküllővölgyi Kereskedelmi és Iparbank igazgatója, s Cartea Românească címen nyomdai vállalatot létesített. Az 1926-ban Kolozsvárt és Marosvásárhelyen alapított román-magyar *Társadalomtudományi Társaság tagja. 1929-től a Kereskedelmi Hitelbank igazgatója Kolozsvárt.

Közgazdasági, társadalomtudományi és külpolitikai írásait a Keleti Újság, Új Kelet, *Korunk, A Jövő Társadalma, *Független Újság közölte. Herbert Spencer organikus szociológiájának követője. Felfogására jellemző A fejlődés törvényszerűsége c. vitacikke (*Korunk 1926/9), mely szerint "… nem alkonyodik le a nyugati kultúra. Rabindranath Tagoréval ősi és mégis nekünk friss kultúra jött felénk keletről, s egy kiegyenlített, technikai kultúrával párosult új, lelki kultúra lesz az eredő." Két tanulmánykötete *Osvát Kálmán szerint "egy társadalmi reformer jóhiszemű állásfoglalása. Fizikai és biológiai törvények uralmát véli bizonyítottnak a társadalmi élet tényeiben és sok optimizmussal ennek a belátásnak terjedésétől várja az ember örök boldogságát, a jobb jövőt." Elbeszéléseit a *Korunk elmarasztalta, viszont az *Erdélyi Helikonban *Szenczei László eszményien altruista gondolkodását értékeli, kiemelve, hogy A bűvös erszény c. elbeszélésének "…hőse, Rolin, a jobb belátásra jutott tőke képviselője elhatározza: az egyéni hasznot kiküszöböli a gazdasági életből".

Kötetei: A társadalmi gazdaság dinamikája (tanulmány, Dicsőszentmárton 1925); Az erkölcs keletkezése és fejlődése (tanulmány, Kv. 1927); A bűvös erszény (elbeszélések, Kv. 1934).

(B. E.)

Osvát Kálmán: Erdélyi Lexikon. Nv. 1929. 170. Újváry László: Egy utópista regény. *Korunk 1934/12. *Szenczei László: A bűvös erszény. *Erdélyi Helikon 1934/9. Dienes László: "sejtelme egy földindulásnak." Kritikai írások *Kovács János és *Sugár Erzsébet szerkesztésében. 1976. 40, 366.

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük