Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Molnár Vince (Nyárádszentanna, 1926. nov. 25.) orvosi szakíró. Középiskolát a Református Kollégiumban végzett Marosvásárhelyt (1947), ugyanitt az OGYI-ban szerzett orvosi érdemdiplomát (1953). Itt kezdte pályáját az igazságügyi orvostani tanszéken; 1958-tól a Mina Minovici Igazságügyi Orvostani Intézet fiókjának bio-kriminalisztikai laboratóriumában is dolgozik. Az orvostudományok doktora (1968), a Román Orvostudományi Akadémia, a Legfelső Igazságügyi Orvosi Szakértői Bizottság tagja. 1983-tól előadótanár, laboratóriumi vezető főorvos. A helyi Műkedvelő Képzőművészeti Kör tagjaként több kiállításon szerepelt. Húsz éven át a Népi Egyetem "Társadalmi élet és orvostudomány" c. szakkörét vezette.

Az igazságügyi-orvosi genetika és alkohológia területén az ujjlenyomatok öröklésmenetét, a krónikus betegségekre való örökletes fogékonyságot vizsgálja, foglalkoztatják az öngyilkosság kérdései. Szakközleményei hazai szaklapokban (Revista Medicală Orvosi Szemle, Problemele de medicină legală şi criminalistică), valamint külföldi szaklapok (Acta Morphologica Academiae Scientiarum Hungaricae, Dermatoglyphics news Bulletin) hasábjain jelentek meg. Társszerzője a Medicină legală (1966) c. kézikönyvnek, egy-egy fejezetet írt a Pop-Anghelescu-féle Tratat practic de criminalistică 1978-as II. és 1982-es III. kötetébe. Ismeretterjesztő cikksorozatai jelentek meg a helyi Vörös Zászlóban Egy törvényszéki orvos naplójából és az Új Életben Törvényszéki orvosi szemmel címmel.

Munkái: Törvényszéki orvostani jegyzet (társszerzésben, kőnyomatos, Mv. 1954); Törvényszéki orvostan I-III (társszerzésben, kőnyomatos jegyzet, Kv. 1960); Humángenetika a gyakorlatban (tudománynépszerűsítő, Kv. 1984).

(P. H. M.)

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük