Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Sárkány Gábor (Temesvár, 1878. dec. 24. – 1965. jan. 15. uo.) – újságíró, lapszerkesztő. Szülővárosában érettségizett, majd Bécsben folytatott filozófiai, irodalom-, művészet- és színháztörténeti tanulmányokat. Ekkoriban tudósításokat küldött az osztrák főváros művészeti eseményeiről a Temeswarer Zeitungnak és a Temesvári Hírlapnak. A Bánság közigazgatási, gazdasági és művelődési központjába visszatérve a Temeswarer Zeitung munkatársává szegődött. A Lovas Antal szerkesztette rangos német nyelvű napilap kulturális rovatának vezetőjeként a két világháború közötti évtizedekben színvonalas beszámolókat, szakavatott kritikákat közölt Temesvár irodalmi, zenei, színházi és képzőművészeti életéről, fontosabb eseményeiről, a kulturális egyesületek rendezvényeiről. Nemzetiségi és vallási különbség nélkül követte nyomon, szemlézte és méltatta a több etnikum és felekezet lakta Bega-parti város művelődési és művészeti életének minden számottevő mozzanatát, megnyilvánulását. Rendszeresen írt a magyar írók, muzsikusok és képzőművészek jelentkezéseiről, fellépéseiről és megvalósításairól, később riportokban számolt be bécsi, berlini és párizsi útjairól, ottani tapasztalatairól. A Temeswarer Zeitung 1940-es beszüntetéséig, majd újraindításakor, 1944-től 1949-ig a lap egyik legaktívabb munkatársa. Írásokat közölt a Bánság művelődési életéről a Temesvárott kiadott Banater Schriftum c. folyóirat hasábjain is.

A temesvári *Arany János Társaság 1929-ben választotta tagjává. Tagja, majd 1932-től elnöke volt az Erdélyi és Bánsági Újságíró Szervezetnek. A „regényes lelkesedésű férfiú” – az ügyvezető elnök, *Ligeti Ernő jellemzése szerint – „élete főhivatásának tekintette, hogy »atyja« legyen a szervezetnek. Szorosabbra fűzte a kapcsolatot a német újságírókkal, bevonta a szervezetbe az összes kisebbségi újságírót, összeköttetéseket igyekezett kiépíteni a bukaresti politikusokkal, kormánytisztviselőkkel, rendezte az újságírók nyugdíj-ügyét.” Elnöksége idején épült fel Tusnádon az újságírók üdülője s vették fel az Erdélyi és Bánsági Újságíró Szervezetet a Nemzetközi Újságíró Egyesületbe.

Jakabffy ElemérPáll György: A bánsági magyarság húsz éve Romániában. Bp. 1939. – *Ligeti Ernő: Súly alatt a pálma. Egy nemzedék szellemi élete 22 esztendő kisebbségi sorsban. Kv. é. n. [1941]. – Eduard Schneider (kiad.): Literatur in der „Temeswarer Zeitung”. 1918–1949. München 2003.

(Sz. J.)

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük