Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Művészet képes havi folyóirat Marosvásárhelyen (folytatása az *Új Élet ). Mint az Oktatás- és Művelődésügyi Minisztérium kiadványa 1958 áprilisában jelent meg, de mindössze 1959 szeptemberéig eredeti programja és arcéle szerint. Életrehívásakor a célkitűzés a hazai színház, zene, képzőművészet és filmművészet alkotásainak bemutatása volt s a hídépítés művészet és társadalom között. "Felelősséggel tartozunk írta beköszöntőjében *Sütő András mindazért, amit a szépség törvényei szerint cselekvő ember a közösség számára alkotott." A folyóirat főszerkesztője *Sütő András, főszerkesztő-helyettese *Hajdu Zoltán volt. (Rövid ideig ugyancsak főszerkesztő-helyettesi tisztséget töltött be Jánosházy György és Katona Szabó István.)

A lap az akkori dogmatikus művészetpolitika korlátai között, de legtöbbször a lehetőségek határáig elmenve igyekezett a valós művészeti értékeket tudatosítani. Színház-, opera- és zenekritikai, valamint képzőművészeti írásaiban és filmjegyzeteiben igyekezett számot adni a romániai magyar művelődési élet helyzetéről, intézményeiről, természetes erőtartalékairól. Önálló képzőművészeti pályázatot hirdettek meg; első ízben közöltek sajtónkban egész oldalas színes műmellékleteket. Szerkesztőinek figyelméből nem maradtak ki a múlt értékei: műemlék- és városképi összeállításaik (Kolozsvár, Marosvásárhely, Segesvár) azonban csak az első három számban jelenhettek meg. A lap kitűnő fényképanyagát nagyrészt *Marx József és *Erdélyi Lajos szolgáltatta.

A ~ örökébe lépő, kéthetenként megjelenő *Új Élet et a művészetpolitika irányítói a riportközlő képeslap szintjére igyekeztek lefokozni. Egy romániai magyar művészeti folyóirat újraindítására az 1960-1970-es években történtek a parancsuralmi rendszer ellenállásába ütköző sikertelen kísérletek.

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük