Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Sipos Domokos Művelődési Egyesület – Dicsőszentmártonban alakult 1990. aug. 14-én. Céljául tűzte ki a város és a Kis-Küküllő mente művelődésének ápolását, a néprajzi és helytörténeti feltáró munka megszervezését, névadója irodalmi munkásságának népszerűsítését, saját sajtótermékek kiadását. Alapító elnöke Puskás György tanár volt, akinek halála után, 1993-tól Szakács György, később *Szlovácsek Ida irányította munkáját.

Irodalmi köre 1990 decemberétől működik: író-olvasó találkozókat szervezett a Látó, a Korunk, a Művelődés, a Helikon, a Háromszék, a *Népújság szerkesztőivel. Hagyományszerűen évente megszervezi a Küküllő menti általános iskolák és líceumok tanulóinak szavalóverse­nyét. 1991 tavaszán megalakult és 1994 óta *Horváth István nevét viselő Néprajzi Köre a vidék népismereti szempontból fehér foltot képező területeinek felkutatását tűzte ki céljául. A Kör tagjai a gyűjtött anyagot hazai és magyarországi tudományos ülésszakokon mutatták be. 1991 novemberében megalakult vegyes kara az 1870-es évben alakult dicsőszent­mártoni énekkar hagyományait felelevenítve, hazai és külföldi kórustalálkozókon vett részt. 1992-től *népfőiskola jellegű tanfolyamokat rendez (nyelvtanfolyam, hon- és népismereti tanfolyam, számítástechnikai kör).

A 90-es években az Illyés Alapítvány segítségével létrehozott Magyar Házban hetente rendeznek előadásokat, találkozókat. Ezek sorában megemlíthető az 1992. okt. 3–4-én szervezett *Sipos Domokos centenárium, amelynek keretében felavatták az író mellszobrát, sírját a felszámolás alatt lévő, főút mellőli temetőrészből beköltöztették a köztemetőbe. Az esemény alkalmából sikerült újra indítaniuk a valaha *Sipos Domokos szerkesztette Kis-Küküllő c. lapot.

Szlovácsek Ida: Megújul művelődési életünk. Kis-Küküllő 1993/7; uő: Dicsőszentmár­ton kulturális életéből. Romániai *Magyar Szó 1994. szept. 1.

(A. S.)

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük