Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Földes Mária (Arad, 1925. szept. 5. 1976. dec. 18., Tel-Aviv) színműíró. ~ László felesége. Középiskolai tanulmányait Marosvásárhelyen, Nagyváradon és Kolozsvárt végezte, egy ideig a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet hallgatója volt.

Fiatalon élte át a deportálás megpróbáltatásait. Írói szemléletét ez a megrázó élmény s a szocialista társadalom kibontakozása alakította ki. Hazai magyar színműirodalmunk úttörői közé tartozott, s a valóság változásai során fejlődött művészete is. Első drámai műve, a Hétköznapok c. tragikomédia (könyv alakban 1957) viszolygást fejez ki az alantas érdekeket leplező fellengzéssel szemben; a Hölgy a barakkban ("Romain Gary ötlete alapján", 1960) irodalmi és személyi emlékek hatása alatt mutat rá a deportáltak kisközösségében a jellemek kialakulására, megvilágítva az árulás és elvhűség dilemmáját; a Baleset az Új utcában (kolozsvári bemutató 1963-ban; könyv alakban 1965) drámai riport, amelyben a személyi felelősség kérdése új típusú emberi kapcsolatokra derít fényt; A hagyaték (kolozsvári bemutató 1964-ben) özvegyi jellemtorzulás halottimádó aszkézisét tagadva bontja ki az egészséges életösztön tiltakozását minden dogmatikus korlátozással szemben. A *kritika részéről kifogásolt esztétikai ellentmondásokat sikeresen oldotta fel a *Korunkban 1965-ben megjelent, Szatmáron bemutatott, majd az öt színművet felölelő kötetnek is (1968) címet adó A hetedik, az áruló c. fizikus-dráma: erkölcsi meggyőződés és hivatástudat Dürrenmattra emlékeztető konfliktusa azonban egy tudományos felfedezés emberi vagy embertelen felhasználása körül eredeti feldolgozású. Utolsó, még 1968-ban szerzett darabja, a Nagyváradon bemutatott s román nyelven a bukaresti Nottara Színházban is előadott Rövid a nyár valójában már A séta c. önéletrajzi regény (1974) olykor fanyar, de mégis lírai telítettségű vallomását jelzi előre. A regényből Bátséva Noám (valamikor Wohl Kati néven ismert szatmári színésznő) héber nyelvű színdarabot írt. (A következő mondat a cenzúra-beavatkozás előtt:) A regényből Bátséva Noám (valamikor Wohl Kati néven ismert szatmári színésznő) héber nyelvű színdarabot írt, ezt az izraeli Nemzeti Színház kistermében sikerrel játsszák (1979).

Marosi Péter: Drámák, drámaiság. *Utunk 1962/50. Balogh Edgár: Humánum a színpadon. *Korunk 1967/4. K. Jakab Antal: Az erkölcs diadala és kudarca. *Igaz Szó 1967/8; uő: Az ötödik, az igazi. *Utunk 1968/31. Banner Zoltán: Rövid a nyár. F. M. vígjátékának ősbemutatója Nagyváradon. *Utunk 1968/48.

ASZT: Baleset az Új utcában. Kolozsvári előadás (3 szalag), TM 16. A hetedik, az áruló (2 szalag), TM 57. A hagyaték (2 szalag), TM 83. Hétköznapok. Szatmári előadás (2 szalag), TM 148. Rövid a nyár. Nagyváradi előadás (3 szalag), TM 432. Bűnösök. F. M. hangjátéka, TM 486.

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük