Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Juventus 1. A román sajtóban megjelent nemzetiségi vonatkozású cikkek és hírek magyar nyelvű szemléje. 1928. ápr. 3. és 1939. okt. 17. között jelent meg Kolozsvárt Sulyok István szerkesztésében. Munkatársai közt volt Gyallay-Pap Zsigmond, Tollas Béla, Ştefan Micle, Moldován János és Demeter János. A ~ a román anyagot kommentár nélkül közölte vagy kivonatolta, s forrásul szolgált az Erdélyi Magyar Évkönyv 19181929 (Kv. 1930) számára.

Demeter János: Századunk sodrában. 1975. 86.

2. A Temesvári 2-es számú MatematikaFizika *Líceum 1972-ben indult időszaki diáklapja. A litografált első szám után már 16 nyomtatott oldalon jelenik meg ezer példányban. Borítólapját *Kazinczy Gábor grafikusművész tervezte. Szerkesztését kezdetben Kardos Dal-ma, Toszó Emese, Simon Tibor tanárok irányították, 1975-től Tácsi Erika igazgató felel a lapért. Diák-főszerkesztői időrendben: Herényi Erzsébet, Mészáros Ildikó, Kovács Erika, Józsa Enikő, Tamás Mónika, Szabó Judit. A változatos profilú lapot, amely igyekszik miként egy beköszöntő cikk körvonalazta "a köri tevékenység, a kutatómunka, a szervezeti élet színes krónikája, az iskolai élet hű tükre, az ifjú tollforgatók fóruma lenni", a tanulók írják, a fényképek, rajzok, karikatúrák ugyancsak a diákok munkái.

A lap tudósít az iskolában szervezett íróolvasó találkozókról: ezek szerint Anavi Ádám, Balogh Edgár, Bodor Pál, Bálint-Izsák László, Laurenţiu Cerneţ, Domokos Géza, Anghel Dumbrăveanu, Endre Károly, Huszár Sándor, Kányádi Sándor, Kubán Endre, Mandics György, *Szász János kereste fel a *líceumot. Vendégeikkel a *fiatalok számos interjút készítettek, s 1977-től sorozatosan közlik beszélgetéseiket Szekernyés Jánossal Temesvár irodalom- és művelődéstörténeti emlékeiről. Az 1975-ös interjúpályázatot 1977-ben az Ady Temesváron c. pályázat követte.

"Înfrăţiţi" címmel a diáklapnak állandó román nyelvű rovata van.

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük