Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Maros Tibor (Hátszeg, 1923. nov. 9.) orvosi szakíró, tankönyvíró. ~ Dezső öccse. Középiskolát Déván és Kolozsvárt végzett, egyetemi tanulmányait Kolozsvárt, Budapesten, majd Marosvásárhelyt folytatta, ahol orvosi diplomát szerzett (1947). Pályáját a marosvásárhelyi *OGYI anatómiai tanszékén kezdte, 1960-tól professzor, doktor docens (1966), tanszékvezető, az Orvosi Akadémia levelező tagja, érdemes orvos. A Balkáni Orvostudományi Társaság, a Német Anatómiai Társaság, az Ausztriai Általános Orvosi Társaság és a Nemzetközi Neuropatológiai Társaság tagja, úgyszintén szerkesztő bizottsági tagja a Revista Medicală Orvosi Szemle, Revue Roumaine de Morphologie, Morfologia Normală şi Patologică c. folyóiratoknak. 1989-ben Magyarországra költözött.

Tudományos téren jelentősek a máj kísérleti patológiájára, az idegrendszer kísérletes morfológiájára, a belső szervek érstruktúrájára vonatkozó vizsgálatai.

Nemzetközileg ismertek a sclerosis multiplex kóreredetét vizsgáló modell-kísérletei és eredményei. A máj és idegrendszer kapcsolatait felderítő eredeti monográfiájáért Babeş-díjjal, a máj regenerációjáról írt könyvéért Marinescu-díjjal tüntették ki. Társszerzője a Romániában megjelent első anatómiai atlasznak (1983). Kutatási eredményeit 72 országos és nemzetközi rendezvényen ismertette.

Az orvosképzés mellett érdeme az egyetemi és kutató utánpótlás nevelése. Az orvostudomány időszerű kérdéseiről több ismeretterjesztő cikkét közölte a Korunk, *A Hét és az Előre.

Önálló munkái: Tájanatómia I-II (Mv. 1948); Az emberi test tájanatómiája (egyetemi jegyzet, Mv. 1955); Sebészeti műtéttan (egyetemi jegyzet, Mv. és Kv. 1958); Interrelaţiile viscero-viscerale şi neuro-viscerale ale ficatului (1964); Regenerarea ficatului (1969); Az emberi test leíró és tájanatómiája I-IV (egyetemi jegyzet, 1969-84).

(P. H. M.)

Benke V. János: Tudományos arcképcsarnok. M. T. *Művelődés 1984/8. Rostás Zoltán: Termékeny évek voltak. M. T. Közli Visszajátszás. 1984. 122-130.

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük