Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Másik Út, A szociáldemokrata havi folyóirat Kolozsvárt. Alcíme: "társadalomtudomány, irodalom, kritika". 1931-ben három, 1932-ben négy száma jelent meg. Szerkesztette *Erdélyi Kálmán és *Salló Tamás írói álnéven *Salamon László. A II. évfolyam 3-4. kettős számát *Salló Tamás már egyedül jegyzi.

A lap 1931. októberi 1. száma Max Adlernek, az ausztromarxizmus ideológusának A baloldali szocializmus történelmi hivatása c. eredeti vezércikkével indul, *Erdélyi Kálmán a gazdasági világválság romániai összefüggéseit elemzi, Böhm Vilmos pedig a tömegek szükségleteinek kielégítését egy szocialista tervgazdaságtól várja. A szám közli Kassák Lajos készülő önéletrajzi regényének az 1912-es "véres csütörtök"-ről szóló fejezetét. Egy Gábor Áron aláírású cikk visszautasítja *Tamási Áron Szeder és Butyka c. "szélsőbaloldali" Korunk-novelláját, míg *Kuncz Aladár Fekete kolostora a budapesti Nádass József tollából "szociális alkotás"-ként elismerésben részesül.

A novemberi számban Kunfi Zsigmond még 1927-ben írt kritikai ismertetése szerepel az orosz forradalom történelmi állásáról. *Erdélyi Kálmán a romániai agrárválságról értekezik, *Ligeti Sándor pedig az aranymonopóliumot mutatja be. *Salamon László *Szilágyi András Az idő katonái c. új regényét bírálja. A decemberi számban Zsadányi Simon írói néven *Berkovics Simon a romániai SZDP visszatérését sürgeti eredeti hagyományaihoz, s családi nevén jelentkezik A névtelen forradalmár c. készülő regényének egy fejezetével. *Salló Tamás ugyanekkor Erdélyi színműirodalom és színházi válság c. írásában *Hunyady Sándor és *Indig Ottó drámáit elemzi s a szerzőket "a feudális honfibánatos irodalom tudatos kiszolgálói"-nak minősíti.

Az 1932-es évfolyam már csak két duplaszámból áll. Ezekben jelenik meg Otto Bauer tanulmánya az orosz szociáldemokrácia jövőjéről s *Keleti Sándor Jézus a pokolban c. drámarészlete.

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük