Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Podhradszky László (Kőszeg, 1920. márc. 2. 1998. szept. 18. Kolozsvár) jogi szakíró. A kolozsvári Ref. Kollégiumban érettségizett (1938), a *Ferenc József Tudományegyetemen szerzett jogi diplomát és doktori fokozatot (1943). Az *Igazság és a *Dolgozó Nő jogi munkatársa. 1987-től a romániai magyar evangélikus egyház főgondnoka. A diktatúra bukását követő első szabad választáskor az RMDSZ listáján a román parlamentben képviselő. Itt az emberjogi, nemzetiségi és kultuszbizottság tagjaként fejtette ki tevékenységét. Javaslata alapján vették be az új alkotmány szövegébe, hogy a törvényeknek *nem lehet visszaható érvényük, kivéve a büntetőügyeket, amikor is az időközben hozott enyhébb jogszabályt alkalmazzák.

Politikai tevékenysége középpontjában az egyházak helyzetének rendezése állt, valamint a felekezeti iskolahálózat, szociális, karitatív és egészségügyi intézmények visszaadása jogos tulajdonosaiknak, az egyházaknak. Az erdélyi magyarságot képviselősége ideje alatt Genfben és Helsinkiben tartott nemzetközi konferenciákon is képviselte.

Az *Igazság c. napilapban és a kolozsvári *rádió magyar műsoraiban 1955-87 között rendszeresen *jelen volt jogi vonatkozású cikkeivel, jegyzeteivel; a Református Szemlében a boszorkányperek történetével foglalkozott jogi szempontból (1989).

(B. E.)

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük