Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Pro Natura a *Jóbarát c. *ifjúsági lap környezetvédő és népismereti versenymozgalma. Dacolva az egyre erősebb "homogenizáló" törekvéssel, mellyel a Ceauşescu-féle balos-sovén diktatúra a magyar nyelv és *művelődés ápolását korlátozni igyekezett, az Országos *Pionír Tanács magyar folyóirata 1982 és 1986 között a természetvédelem jelszavával szervezte meg tömeges helyszíni kutatómunkáját, melynek célja a természet kincseinek megismerése és ápolása mellett a népszokások, népi hagyományok, népi elnevezések gyűjtése és megörökítése volt fényképekben, rajzokban, írásban. A verseny tudományos irányítója *Béldi Miklós ornitológus és ifj. Szabó T. Attila botanikus.

A versenyző *fiatalok tanáraik vezetésével nyaranta táboroztak és megfelelően választott terepen dolgozták fel a természet és a népélet jelenségeit. Az első szaktábort 1981-ben a Kovászna megyei Komandón ütötték fel, a tárgykört "Ember és környezet" címmel megjelölve, Kovászna város iskoláinak versenycsapataival. A második tábor 1982-ben Sepsikőröspatakon már megyeközi versenyfelhívást bocsátott ki, jelvénnyel látta el résztvevőit. A harmadik táborozás 1983-ban Málnásfürdőn, a következő Zabolán (1984), Oltszemen (1985) és Uzonkafürdőn (1986) már kötelező próbákat írt elő: a *fiataloknak madárodúkat kellett készíteniük, facsemetéket ültettek, növényoltást gyakoroltak, gyűjtőmunkájukról adtak számot. Sorra került gólyaszámlálás, borvízforrások gondozása, barlangkutatás, de mellettük a magyar népi és műemlékek védelme is. Meghívott szakemberek, intézmények vezetői előadásokat tartottak. 1990 után a gazdasági nehézségek akadályozták ugyan a mozgalom felújítását, az végül mégis felélénkült.

A mozgalom könyvben is lemérhető eredménye a Kriterion Pro natura (1994) c. gazdagon illusztrált természeti és környezetvédelmi útmutatója. A kötetet *Németh János természettudományi író gondozta. Horváth Stefánia, a *Jóbarát korábbi szerkesztője bemutatta benne a versenyciklus történetét, fejezetek szóltak növényfajok védelméről, az ember és környezete viszonyáról, állatvédelemről, földtörténeti emlékekről. Függelék sorolta fel Románia nemzeti parkjait és rezervátumait, a védett növények és állatfajok jegyzékét. A Csűrös István szakmai felügyeletével megjelent testes munka a *Jóbarát díjazta pályamunkák felhasználásával készült.

A könyv megjelenésén felbuzdulva 1995-ben újra táboroztak a ~-ások Uzonkafürdőn.

Kovászna megyében, amely a ~ mozgalom legerősebb bázisa volt, egy időben havonta szerveztek természetjáró találkozókat. Ezek száma 1995-re elérte a 95-öt.

(T. J.)

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük