Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Tíz tűz – a nagyváradi *Szigligeti Társaság kiadásában 1932-ben megjelent irodalmi antológia. Versekkel és elbeszéléssel szerepel benne *Árvay Árpád és Papp Lajos, csak verssel Bélteky László, *Horváth Imre és Sárközi Gerő, csak elbeszéléssel C. Bodnár Mária, Dévald László, Lőrinczy Lajos, *Ruffy Péter és Sziklay Györgyike. A kötetet – meg nem nevezetten – Perédy György, a *Szigligeti Társaság tb. alelnök-főtitkára szerkesztette, ő írta az előszót is.

„Most tíz lángoló fiatal élet gyújtott tüzet a bihari magyar ugaron – írja Perédy az előszóban – …Tűz valamennyi, amelynek fénye van s szétvilágít. Ki kisebb, ki messzébb ható fénnyel az erdélyi magyar sóvárgó, tikkadt mezőkön. Talán valamennyi kisebbségi magyarságunknak, élet-nyilvánulásunknak tüzei, akiket szerető kézzel kell óvnunk a vihar szelétől, míg lobot kapnak s felgyújtják maguk körül a közönynek avarját.”

A tíz szerző nem tartozik egyetlen nemzedékhez. A legidősebb közülük, Papp Lajos 1899-ben, a legfiatalabbak, Sziklay Györgyike és *Ruffy Péter 1913-ban születtek; négyüknek már kötete van (Papp Lajosnak kettő is), őt és Lőrinczy Lajost sikeres színpadi szerzőként is ismeri a váradi közönség; Dévald, Sárközi, Sziklay Györgyike irodalmi díjak nyertese. Együttes jelentkezésüket inkább „bihari” mivoltuk indokolja, ami azonban nem írói hitvallást jelent, nem valamiféle új regionalizmust, hanem pusztán születésük helyére utal.

Reményik Sándor az *Erdélyi Helikonban a kötetről írott kritikájában „irodalmi regruták”-nak, „népfelkelők”-nek nevezi őket, akik – az Új arcvonal antológiával összehasonlítva – „szerényebben, csendesebben jelentkeznek, pedig van közülük olyan, aki valóságos rohamsisakban járta meg az emberiség tömegőrületének legszörnyűbb szenvedésiskoláját”.

Reményik a prózaírók közül Árvay és Dévald háborús elbeszéléseit, a költők közül Sárközi Gerőt („a bihariak mind erőteljesebb hangú és egyre híresebb parasztköltőjét”), Bélteky Lászlót és *Horváth Imre verseit emeli ki; utóbbiakban „…meghatóan jut színre… a váradi lokálpatriotizmus, kicsit néha adys utánérzéssel”.

A ~ antológiát 2004-ben reprintben kiadta a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, Indig Ottónak a kiadáshoz külön füzetben csatolt tanulmányával.

Reményik Sándor: Tíz tűz. *Erdélyi Helikon 1933/4. 293–295.

(T. E.)

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük