Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Toró T. Tibor (Tv., 1957. szept. 11.) – természettudományi szakíró, közéleti publicista, ~ Tibor (1931) fia. Középiskoláit a temesvári Bartók Béla Líceumban végezte (1976), majd kutatófizikusi diplomát szerzett a temesvári egyetemen. 2000-ig a temesvári Közegészségügyi Intézet sugárvédelmi osztályának volt a munkatársa, 2000-től parlamenti képviselő.

1993-tól az RMDSZ Reform Tömörülés nevű platformjának elnöke; 2003. ápr. 26-án a székelyudvarhelyi fórumon az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kezdeményező testületének elnökévé választották; a dec. 13-án megalakult EMNT-nek egyik alelnöke. Parlamenti képviselőként tagja annak a magyar képviselőcsoportnak, amelyik 2003. jún. 20-án indítványt nyújtott be arra nézve, hogy a román parlament szavazzon meg alkotmánymódosítást a nemzeti kisebbségi közösségek kulturális és regionális autonómiához való jogának elismeréséről. Abban az évben a tusnádfürdői fórumon kezdeményezője egy személyi elvű és közösségi autonómiakoncepció kidolgozásának.

Tagja a *Jakabffy Elemér Alapítvány kuratóriumának, az alapítvány által kiadott Magyar Kisebbségnek 1996-tól szerkesztője.

Fontosabb tanulmányai: Eredeti *demokrácia vagy „liberalizált” diktatúra. A politikai rendszer néhány sajátossága a posztkommunista Romániában, Szövetségi belső választások: egyszerű tisztújítás vagy az „erdélyi magyar parlamentarizmus” rehabilitációjának kísérlete (in: Romániai magyar évkönyv 2000. Tv.–Kv. 2000), Az RMDSZ kormányzati szerepvállalása: zsákutca vagy kiút egy hatékonyabb politikai érdekképviselet felé? (in: Útközben. Pillanatképek az erdélyi magyar politika reformjáról. Csíkszereda 1999), Alkotmányozás és közösségi felelősség, A Székelyföld autonómia-statútuma tervezetének módosulása a parlamenthez való benyújtása előtt.

Rendszeresen közöl a legelterjedtebb romániai magyar lapokban (Krónika, Szabadság, Romániai *Magyar Szó stb.).

(D. Gy.)

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük