ISBN: 978-973-26-1059-6

Egy nemzedék három felvonásban

29.00 lej

Cikkszám: 1059 6 Kategóriák: ,

Leírás

 

Elbeszélő színészlexikon

Igen jó lenne, ha mindenki azzal foglalkozna, amihez ért. Székely Szabó Zoltán képzett színművész legnagyobb szerencsénkre ért a tollforgatáshoz is, ez pedig nagy dolog, amikor írók műveit kell színpadra életesíteni, eleven figurákkal.

Van nekünk már Köntös-Szabó Zoltán, Szűrszabó nevű íróink mellett Székely Szabónk is. Legújabb könyve éppen a kilencedik, Egy nemzedék három felvonásban. Mert Egy nemzedék két felvonásban címen egy már megjelent, ez a harmadik felvonás bővíti, egészíti ki az előzőt.
Színészportrék, aztán derűs kis könyvek viselik a keze és szelleme nyomát. Hadd említsek egy címet: Dákok a nyitott égbolton. Hát nem hercig? A német szó azért kerül egykori jelző szolgálatba, mert huszonhét év alatt sem szabadulhat a Romániához fércelt székely szülőföldtől. Példa rá ez a könyv is.
Három tucat színművész sorsa, küzdelme önmagával, társulatával, ölelkezése rendezőkkel és igazgatókkal, kiábrándulva egyesekből, másokba beleábrándulva, ki hogy próbálta és próbálja megélni és túlélni a kultúra buktatóit és pázsitjait. Nézzünk a nevek közé? Tompa Gábor, a híres kolozsvári rendező-igazgató, Hunyadi László, aztán Czegő Teréz, ma Zalaegerszegen, Sepsiszentgyörgyön Márton Árpád, aki politikára adta a fejét, ahogy írásra is Szabó (Székely) Zoltán. Szélyes Ferenc örök életig tartó barátságban a szerzővel… Györffy András, az Egerek és emberek Sepsiszentgyörgyön is megfordult előadás nagyszerű alakja.  Parászka Miklós rendező. Nászta Katalin és Debreczi Kálmán… Utóbbit, aj, nagyon régen nem láttuk a Tamási Áron Színház deszkáin. Miért?
Mind ismerős nevek, mind megfordultak a szentgyörgyi színpadon. És elszabadul ismét, mint minden disszidens esetében, a kérdés: miért hagyta el ezt az imádnivaló szülő(székely-)földet? Isten a megmondhatója, ki-ki miért és hogyan érzi magát idegenben, pl. Bécsben. Jaj, itt említsük meg a kézdivásárhelyi Városi Színház alapításánál is bábáskodó Székely Szabó Zoltánt, önálló műsora is, szerepe is volt nemcsak a város, de a színház életében is. Tehát hazatért. Ahogy hazatér ma is, holnap is, mert haza csak ott van, ahol szülőföld is. Másként nem megyen eléfelé az élet igazából. Aztán vissza, Bécsbe, szervezni az ottani magyarok életét. Lapunk írt arról, hogyan vitte ki a kis társulatot Szabó Zoli Bécsbe, sikerre és örömre…

Igazi székely színészlexikon a nagyszerűen kivitelezett (Kriterion Könyvkiadó, Kolozsvár, 2012) kötet, köszönet érte. Köszönet azért a ragaszkodásért, amiből fakad az elbeszélő lexikon.

Majdnem mindenki végzi, elvégzi a dolgát, hiszen ezért vagyunk a földön s az élők, teremtők között. Hát ebből a földi fájdalomból és befutott vagy elmaradt sikerélményekből fakadt-szakadt ez a könyv. Egy élet, egy nemzedék három felvonásban. Rendezte Sors Atyafi. Ki nem adta kezéből a lehetőséget az író színművész. Tanulságos, csak bele kell látni mások életébe. Nagy titkok egy nagyszerű könyvben. Vegyétek és fogyasszátok, adjátok tovább jó kezekbe, jó lelkek közelébe! Magam is ezt cselekszem.

CZEGŐ ZOLTÁN

Forrás: Székely Hírmondó

További információk

Kötészet

varrott

Szerző

Székely Szabó Zoltán

Megjelenés éve

2012

Borító

keménykötés

Méret

13×20

Oldalszám

340

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Egy nemzedék három felvonásban” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük