Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

filológia a görög-latin philologia (‘a szó szeretete’) mai jelentését figyelembe véve, a romániai magyar ~ nyelvünk, irodalmunk és művelődésünk értékeinek ama vizsgálata, amely a szövegelemzést és -gondozást a forráskutatással, tárgytörténeti és életrajzi adatok feltárásával s a kapcsolattörténeti vonatkozások kiaknázásának komplex módszerével párosítja.

Fokozott mértékben támaszkodik intézményes keretekre. A két világháború közt az Erdélyi Irodalmi *Szemle szerkesztősége, az EME és levéltára, a Székely Nemzeti Múzeum, majd a 40-es évek elején az ETI töltötte be ezt a szerepet. *Csűry Bálint Szamosháti szótára és György Lajos A magyar regény előzményei c. kötete mellett a ~-i munka folytonosságát Bitay Árpád, *Rajka László s *Herepei János biztosítja. *Új nemzedék jelentkezik Szabó T. Attila, *Blédy Géza és *Jancsó Elemér személyében.

A romániai magyar ~ mai fő bázisai egyetemi és főiskolai tanszékek, akadémiai és dokumentációs könyvtárak, kutatóintézetek, könyvkiadók. Sokrétű ~-i kutatások tükre a NyIrK. Önálló kötetekbe foglalt eredményekkel időrendben *Jancsó Elemér, Antal Árpád, Szigeti József, Benkő Samu, Szabó György jelentkezik. A dokumentációs könyvtárhálózat gyűjteményeinek felhasználásával került sor a marosvásárhelyi *nyelvemlékek közzétételére *Farczády Elek és Szabó T. Attila, majd Rettegi György emlékiratának teljes kiadására *Jakó Zsigmond gondozásában.

Ki nem aknázott lehetőségekre utal Bustya Endre-Ady-kiadványaival és Vigh Károly régi városi jegyzőkönyvek tanúvallomásaival. Csúcsteljesítményeket mutat fel a *szótárirodalom , így a nemzetközi sikerű *Erdélyi Magyar Szótörténeti Tár. Új eredményeket ígér a fiatal filológus nemzedék Cs. Gyímesi Éva, Molnár Szabolcs, Péntek János, *Rohonyi Zoltán elméleti igényessége.

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük