Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

gyermeklap kisiskolások számára szerkesztett, az életkori sajátosságokat és az időszerű nevelési célokat figyelembe vevő, rendszeresen megjelenő kiadvány. Az erdélyi magyar irodalmi életben két évszázados hagyományra tekinthet vissza: első kezdetleges jelentkezésével már a XVIII, század végén találkozunk (Seelmann Károly Gyermekek barátja c. heti írása átdolgozás németből). Kolozsvárt jelentek meg az első eredeti magyar nyelvű gyermeklapok: a Gyermekbarát Szilágyi Ferenc szerkesztésében (Í84344), majd a Fiatalság Barátja Brassai Sámuel szerkesztésében (1851). Ezek próbáltak először versenyre kelni a jobb anyagi körülmények közt szerkesztett német gyermeklapokkal.

A két világháború közti időszak úttörő jelentőségű gyermeklapja, a *Benedek Elek szerkesztette *Cimbora (192229) haladó tartalmával és szerkesztési módjával nagy hatással volt a többi gyermeklapra. Ebben az időben számos kérészéletű ~ jelent meg, így Nagyváradon 1921-ben a Jó Gyermek, Temesvárt 1922-ben idősb *Kubán Endre (Kóró Pál) szerkesztésében a Gyerekújság, Brăilában a Gyertyafény, *Torró Miklós lapja, és Szatmáron 1933-ban a Kis Pajtás. Gyermekek számára mellékletet adtak ki a jelentősebb napi- vagy hetilapok is. A *Brassói Lapok Gyermekvilág c rovatának folytatása volt a Családi Kör, "Dezső bácsi képes ifjúsági és gyermeklapja" *Teleky Dezső szerkesztésében (192428), az aradi *Vasárnap pedig *Vasárnap”>*Kis *Vasárnap címen adott ki időszaki gyermekmellékletet. Több felekezeti jellegű ~ is az egész gyermektáborhoz igyekezett szólni, ezek közül jelentősebbek: Az Én Kicsinyeim Gönczy Lajos szerkesztésében (192940), Angyalkert, később Erdélyi Kis Pajtás Földes Zoltán (Kv. 192930) és *Új *Cimbora Ferenczy *László Marcella szerkesztésében (SzatmárKv. 193739). Bár mindezek változatos tartalom kialakítására, ötletes szerkesztésmódra törekedtek, egyikük sem tudott a *Cimbora örökébe lépve egyetemes érvényű gyermeklappá válni.

Az 1944-re következő első évtizedben a romániai ~ feladatát a *Dolgozó Nő gyermek-melléklete, a Kis Pajtás igyekezett az adott szűk keretben ellátni. A *Cimbora méltó utódjaként 1957 januárjában indult meg a *Napsugár. Első főszerkesztője Asztalos István, akinek 1960-ban bekövetkezett halála óta *Farkas János szerkeszti. A lap szerkesztőinek gondozásában jelenik meg A *Haza Sólymai címmel az óvodások lapja is.

(Sz. E.)

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük