Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Haladás Lap- és Könyvkiadó Betéti Társaság 1923. máj. 1-jén alakult Kolozsvárt egy alkalmilag minden írói irányzatot átfogó *egység közös irodalmi és népművelő fórumaként mint a *Kaláka betéti társaság szélesebb keretű folytatása. Az alakuló gyűlés elnökéül felkért, de akadályoztatása miatt meg nem jelent *Benedek Elek előkészített beszédének fogalmazványa szerint az egy táborba tömörült írók feladata: "…megtartani az erdélyi magyarságot az ő magyarságában; megőrizni az erdélyi lelket az ő hamisítatlan tisztaságában; megbecsülni és szaporítani azt a megbecsülhetetlen nagy kincset, mit örökül hagytak ránk a Mikes Kelemenek, az Apáczai Csere Jánosok, az Apor Péterek, a Kőrösi Csoma Sándorok, a Bolyaiak, a Jósika Miklósok, a Kemény Zsigmondok, a Dózsa Dánielek, a Kriza Jánosok és a többi díszei az erdélyi magyar tudományos és szépirodalomnak". Az irányadás magában foglalta a román néppel való együttélés megkívánta kölcsönös irodalmi ismerkedés feladatát is.

A három kiadóvállalat (Ellenzék Rt., Lapkiadó Rt. és Minerva Rt.) közreműködésével létrejött ~ *Szentimrei Jenő igazgatása alatt kiadta a *Pásztortűz és a *Vasárnapi Újság folyóiratokat, s fennállásának egy esztendeje alatt 6 könyvet jelentetett meg olcsó sorozatában. Ezek: *Berde Mária Vízen hold. Virág az erdőn, *Győri Ernő Isten és nő, Jávor Béla Krizantém, Pap József Első könyv és *Petelei István Egy asszonyért. Sebestyén Eszti c. kötetei, valamint H. G. Wells A mélyben c. munkája Murányi Győző fordításában. Sikerült rendezvénye volt az *Írói Olimpiász.

A ~ részben gazdasági nehézségek s részben a kiadóvállalatok széthúzása miatt 1924. máj. 28-án felszámolt. A két lap versenytársként szembekerült egymással, s a könyvsorozat elakadt.

Szentimrei Jenő: Kedves Gömöri Jenő. Tűz, Bécs 1923/6. Szabó Zsolt: Előszó. BLev. 1979. Benedek Elek Benedek Flórának. BLev. 13334. és jegyzet, 33638.; Szentimrei

Jenő *Benedek Eleknek. BLev. 189192, 23940.

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük