Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

hangjáték a közel hat évtizedes múltra visszatekintő *rádióművészet önálló műfaja. Kifejezőeszköze a szó, a hang, az emberi beszéd, az író ezt használja a tipizálásra, jellemábrázolásra, a cselekmény bonyolítására, konfliktusteremtésre. Segédeszköze a hangkulissza: a zene és a zaj, zörej. Alapvető sajátossága, hogy a hallgató fantáziájára alapozva szabadon csaponghat térben és időben, könnyedén átválthat a realitás világából az irrealitásba, a valóságból az álomba, a múltból a jelenbe, sőt a jövőbe is.

Világszerte népszerű, hatékony, az átlagosnál hallgatottabb műfaj. Művelői között számos kiváló író található, alkotásaikat "hangjátékantológia" címen nyomtatásban is megjelentetik. A romániai magyar írók az utóbbi években kezdtek élni a *rádió és a ~ nyújtotta lehetőségekkel.

A Kolozsvári *Rádió magyar nyelvű adása fennállása óta közel száz hangjátékot sugárzott. A leggyakoribb szerzők: Csávossy György, Deák Tamás, Dehel Gábor, Halász Anna, Horváth Béla, Huszár Sándor, Kiss Jenő, Kormos Gyula, Nagy István, Panek Zoltán, P. Lengyel József, Sigmond István, Sőni Pál, Szemlér Ferenc. Magyar fordításban Paul Anghel, Aurel Baranga és Vasile Rebreanu egy-egy hangjátéka is sorra került. A Kemény Zsigmond Özvegy és leánya c. regényéből készült *rádiójáték megelőzte a színpadi változat bemutatóját, s Csávossy Felhős nyár c. játéka is előbb hangzott el a *rádióban, mint maga a darab a nagyváradi színpadon.

A Marosvásárhelyi *Rádió magyar adásában eddig mintegy negyven eredeti ~ hangzott el, s mintegy száz a gyermek- és ifjúsági *rádiójelenetek száma. A szerzők közül megemlítjük Bartis Ferenc, Bede Olga, Bodor Pál, Éltető József, Fodor Sándor, Gergely Géza, Györffi Kálmán, Komzsik István, Marton Lili, Méhes György, Nemess László, Sütő András, Szekernyés László, *Veress Dániel nevét. A magyar fordításban sugárzott román művek szerzői közt Eugen Barbu, Ion Băieşu, Ionel Hristea, Francisc Munteanu, Titus Popovici szerepel írásának *rádióváltozatával.

(N. M. K.)

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük