Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

László Gábor (Kolozsvár, 1902. márc. 20. 1975. okt. 12. Kolozsvár) újságíró, gazdasági és műszaki író. Szülővárosa Unitárius Kollégiumában érettségizett (1919), újságírói pályára lépett mint az *Ellenzék munkatársa (1919-20), majd a prágai Német Egyetemen vegyészmérnöki és közgazdasági oklevelet szerzett (1925). A prágai Orient Courier s a berlini International Press Service sajtóügynökségének munkatársa. Kolozsvárt *Ruzitska Béla vegyész professzorral közösen vezette a Chemotechnika vegyipari laboratóriumot (1926-42), a Szent László Ásvány- és Gyógyszappangyár mérnöke. A román Colegiul Inginerilor, a Magyar Természettudományi Társulat és Magyar Kémikusok Egyesülete tagja, meghívott romániai előadó a Tudományos Ismeretterjesztő Társulatnál (TIT), a budapesti Vegyi Ipar szakfolyóirat romániai szerkesztője.

Már középiskolás korában a *Remény c. kollégiumi *diáklap szerkesztője. Első újságcikke az *Ellenzékben jelent meg (1919). Tudományterjesztő írásait az Erdélyi Szemle, Keleti Újság, majd az Igazság, Előre, Falvak Dolgozó Népe, Új Élet, Magyarországon az Élet és Tudomány, Búvár, Népszava közölte. Kísérleti kutató munkásságának tárgyköre a földgáz, fa, barnaszén, kukorica, tej, bor, hulladékanyagok vegyi feldolgozása.

Munkái: Helyi erőforrások értékesítése a kémia segítségével (Felszeghy Ödönnel, 1955); Mezőgazdasági termények és termékek tárolása (Antal Dániellel, 1955; bővített 2. kiadás 1961).

Álneve Aliquis, szignója La-bor.

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük