Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Magyar Nép Könyvtára, A A *Magyar Nép "olvasóközönségének mulattatására, ismereteinek bővítésére" az előfizetőknek 1923 és 1940 között ingyen megküldött könyvsorozat. Szerkesztője *Gyallay Domokos. A 63 kötet jelentős része szórakoztató olvasmány, szépirodalom kortársaktól, ill. magyar klasszikusoktól. A sorozatban kiadták Heltai Gáspár száz fabuláját (Szentimrei Jenő átdolgozásában), Jókai elbeszéléseit, Tompa Mihály elbeszélő költeményeit, Jakab Ödön verseit, továbbá Lampérth Géza, *Benedek Elek, Sebesi Samu, Földes Zoltán, Donáth László, Finta Zoltán, *Gyallay Domokos válogatott novelláit, *Izsák Domokos parasztköltő verseit *Tompa László gondozásában.

Külön kötetek a falusi műkedvelőket látták el megfelelő anyaggal. *Rajka László és *Gyallay Domokos egy-egy szavalókönyvet állított össze, több válogatás jeleneteket, egyfelvonásosokat tartalmazott, a legnépszerűbb azonban a három kiadást megért Csűry Bálint-féle Vőfélykönyv, valamint *Vásárhelyi János Hóstáti lakodalma volt. Sikeres kiadványokkal próbálták az egyszerűbb néprétegek általános műveltségét emelni. *Benedek Elek a magyarok történelmét, Vathy Elek a magyar szépirodalom történetét írta meg, *Bíró Sándor Mátyás királyt, Kovács Dezsőné Petőfit, *Balogh Artúr Széchenyit mutatja be kötetében, Tóth István pedig a magyar díszítés alapformáiról állít össze könyvet. *Balogh Ernő a levegőről és a természeti jelenségekről ír összefoglalást, *Nagy András Jó egészséget c. kötete az egészségügyi, *Vásárhelyi János két cikk- és beszédgyűjteménye pedig az erkölcsi nevelést szolgálja. *Balogh Artúr a kisebbségi jogról is felvilágosítja olvasóit.

A leggyakorlatiasabb kiadványok a falusi lakosság mindennapi munkáját próbálták korszerűsíteni. A földmérésről, a méhtenyésztésről, a gyógynövényekről (Páter Béla), a konyhakertészetről (Koncz Lajos) kiadott kötetek mellett ki kell emelnünk Cs. Lázár László kétrészes Mezőgazdasági útmutatóját, *Szász Ferenc köteteit a kenyérről és a gyümölcstermesztésről, valamint *Konopi Kálmán kézikönyvét a búzanemesítésről. A sorozatborítót *Szopos Sándor rajzolta.

(G. Gy.)

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük