Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Mezei Sándor (Tatrang, 1919. jan. 17.) mezőgazdasági szakíró. A brassói Róm. Kat. Gimnáziumban érettségizett (1938), Kolozsvárt mezőgazdasági főiskolát végzett (1944). Kikerült a frontra, csak a II. világháború végeztével térhetett haza Erdélybe. *Szász Pál EMGE-elnök ajánlatára meghívták tanárnak a csombordi téli gazdasági iskolához, melynek 1949-től három és fél évtizeden át igazgatója nyugdíjazásáig (1983).

Életművét iskolaszervezőként alapozta meg. Az Erdélyi Hegyalja szőlészeti és borászati iskoláját országos hírű középfokú intézetté fejlesztette. "A téli gazdasági iskolát 1935-ben elindító Nagy Endre pedagógusi egyénisége és *Veress István kertészeti munkássága mellett írja Csávossy György mindenekelőtt az ő emberi értékeinek köszönhető, hogy Csombord jó húsz éven át viszonylag háborítatlanul élhette virágkorát, miközben másutt már rég folyt az elsorvasztás."

Olyan korszakban is biztosította a magyar nyelvű szakoktatás feltételeit, amikor a diktatúra már elrendelte annak teljes felszámolását. Minisztériumi szakfelügyelőként (1958-64) Erdély-szerte sokat *tett az alsó- és középszintű magyar mezőgazdasági oktatás hálózatának működéséért.

Első szakcikkét a *Falvak Népe mezőgazdasági rovatába (1948) írta. Később jelentkezik az *Igazság és az *Előre hasábjain is. Román nyelvre fordított tanulmányait a Studii şi Cercetări de Agronomie c. kolozsvári szakfolyóirat közölte. A *Falvak Dolgozó Népe *Nagy Miklós szerkesztette mezőgazdasági szakmellékletében közölt szőlészeti és borászati szaktanácsadásának nagy hasznát vették a háztáji és nagyüzemi gazdaságok egyaránt.

Kötetei: Szőlőtermesztés (Csávossy György, Horváth Ödön és *Szász József tanártársaival, 1957); Borászat (Csávossyval és László Gyulával, 1963); Szőlészeti és borászati kézikönyv (Csávossyval és Kovács Adorjánnal, 1974).

(Cs. P.)

Csávossy György: Szellemi szülőföld. *Utunk Évkönyv 1974. 152-57. Beke György: Csombord. Közli Nyomjelző rokonság. 1978. 27-44. Cseke Péter: A csombordi aranycsapat. Beszélgetés M. S.-ral és Csávossy Györggyel. *Korunk 1990/9.

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük