Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

naiv *művészet A francia nyelvből vett "naiv" jelző (a latin "nativus"-ból) eredetire, természetesre, ösztönszerűre utal, s olyan *művészetet jellemez, mely nem iskolázott, tudatos alkotás, hanem szerzőjének egyéniségéből közvetlenül fakad. Mint amatőr *művészet megkülönböztethető a hagyományokból táplálkozó népművészet megnyilatkozásaitól is. *Művészettörténetünk a ~ egy-egy kimagasló esetét nagyra értékeli éppen eredeti természetessége miatt, így például elismeri Györkös Mányi Albert jó értelemben naivnak minősíthető festményeit, mint ahogyan irodalomtörténetünk is számon tartja *Győri Klára széki mesemondó Kiszáradt az én örömem zöld fája (1975) vagy a farkaslaki *Tamási Gáspár Vadon nőtt gyöngyvirág (1971) c. emlékezését. Bár vannak mesterei naiv *művészetünknek, a megfelelő *erdélyi magyar felmérés még késik.

Egyedül a művészi fafaragók jutottak feldolgozáshoz, akár egyéni módon, akár a népművészet hagyományait folytatva fejtettek ki tevékenységet. *Banner Zoltán Csillagfaragók (1972) c. esszé- és dokumentumgyűjteménye egyaránt szól *Erdély naiv és népi művészeiről; a *Seres András előszavával Sepsiszentgyörgyön 1983-ban megjelent kétnyelvű Meşteri ai artei naive A naiv *művészet mesterei c. *album reprodukciói az 1978-as és 1980-as országos naiv *művészeti kiállításokon díjat nyert faszobrászokat mutatnak be, köztük Tuzson András, Darvas Dezső, Tolvay József, Varga György székely fafaragó naiv művészeket.

Az *albumot ismertető *Csire Gabriella írja: "A valóság szűrő nélküli érzékelése és hamvas tisztaságában való visszaadása […] irányította a figyelmet a népben rejlő és sokáig az ismeretlenségbe foszló alkotó energia tiszta forrására, a naiv *művészetre."

Csire Gabriella: A naiv *művészet mesterei. *Előre 1983. nov. 23.

(B. E.)

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük