Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Romániai Magyar *Népfőiskolai Társaság korábbi nevén Romániai Magyar *Népfőiskolák és Közösségfejlesztők Társasága, 1994. jan. 29-én alakult Kolozsváron, az *EMKE tagszervezeteként és annak égisze alatt működik. Célja, hogy felmérve a lehetőségeket, támogassa a hivatalos oktatáson kívüli felnőttképzést, vagyis intézményesítse közművelődési életünknek ezt a nagyon fontos területét. Elnöke *Egyed Ákos történész, titkára *Dáné Tibor Kálmán.

A ~ eszmei kiindulópontnak tekinti a 19. sz. közepén Dániában megszületett, majd a két világháború között a Kárpát-medencében is meghonosodott *népfőiskolai mozgalmat; hazai előzményének *Balázs Ferenc mészkői kezdeményezését az 1930-as évekből.

A két világháború között Erdélyben, majd a bécsi döntés után Észak-Erdélyben, a magyar egyházak támogatásával és szervezésében bontakozott ki a *népfőiskolai mozgalom. Erdő János unitárius teológus, a későbbi püspök 1934-ben A *népfőiskola jelentősége népünk életében címmel írt ennek a felnőttképző tevékenységnek a fontosságáról; *Márton Áron római katolikus püspök is a *népnevelés egyik legfontosabb intézményének tekintette a *népfőiskolát; a református egyház az *Ifjúsági Keresztény Egyesület (IKE) keretében szervezett *népfőiskola-tanfolyamokat Székelyudvarhelyen, Magyarkapuson, Ákosfalván, Makfalván stb.; a római katolikus *ifjúság a KALOT keretében foglalkozott ilyen jellegű neveléssel Csíksomlyón és Szilágysomlyón. A második világháború előtt és alatt a népi írók válnak a *népfőiskolai mozgalom szószólóivá, Móricz Zsigmond biztatására *Németh László még törvénytervezetet is kidolgoz ezen intézmény működtetésére. 1946-47-ben is történik kísérlet az *EMKE égisze alatt a *népfőiskolai mozgalom felélesztésére, de aztán az "elvtelen magyar egység" elleni harc hevében minden magyar közösségi intézmény, így a *népfőiskolai kezdeményezés is derékba tört.

1949-1989 között a *szabadegyetem ek keretében nyíltak bizonyos korlátozott lehetőségek a *népfőiskolai szellem továbbéltetésére, s annak ellenére, hogy ezt a tevékenységet a hatalom folyamatosan figyelte, mégis a közösségi önművelés egyik legfontosabb intézményévé vált.

Az 1989-es változást követően a *romániai magyarság sok más közösségi testülete között a *népfőiskolai gondolatot újraélesztők is hallatták szavukat: 1992-ben létrejött a Gyergyói *Népfőiskolai Egyesület, majd a *Kaláka *Népfőiskola Alapítvány Kézdivásárhelyen, s ezzel a felnőttképző kezdeményezéseket összefogó szervezetté vált a ~.

1993 nyarán az *EMKE kezdeményezésére megszervezték az első *népfőiskolai "tréning"-et Gyergyószentmiklóson, majd egy következőt Zilahon. Ugyanebben az évben, szintén az *EMKE égisze alatt megszervezték az első honismereti *népfőiskolai tábort Szovátán. A ~ jelentősebb rendezvényei: *Népfőiskola-szervezők kiképzőtábora szórványban működő papok, tanítók, tanárok részére (1994, Nagyenyed); II. Honismereti *Népfőiskola Tábor Kisebbségi önépítkezés (Szováta 1995); Történelmünk a Duna-medencében konferencia (Temesvár 1996, a helybéli *Ormós Zsigmond Egyesülettel közösen); III. Honismereti *Népfőiskola Tábor Műemlékvédelem és környezetvédelem témában (Szováta 1997, a *Kelemen Lajos Műemlékvédő Társasággal és a Rhododendron Környezetvédő Egyesülettel közös szervezésben); *Balázs Ferenc Emléknap halálának 65. évfordulójára szervezett emlékülés (Kolozsvár-Mészkő 1997, az Unitárius Egyházzal közösen); IV. Honismereti *Népfőiskola Tábor Életmód, természet, egészség témakörben (Szentegyháza 1999, a Preventio Egészségvédelmi Társasággal közösen); *Balázs Ferenc emléknap születésének 100. évfordulóján (Kolozsvár-Mészkő, az Unitárius Egyházzal közösen).

Fontosabb kiadványok: Népfőiskola Erdélyben (Kv. 1996); Balázs Ferenc Emlékkönyv (uo. 1997); Műemlékvédelem és környezetvédelem (uo. 1997); Történelmünk a Duna-medencében (uo. 1998); Életmód egészség (uo. 2000); Szép apostoli élet *Balázs Ferenc (1901-1937) centenárium (uo. 2001).

1996-ban három számot ért meg az Új Nézőpont hírlevél.

A ~ kapcsolatot tart fenn belföldi és külföldi rokon szervezetekkel, különösen a Magyar *Népfőiskolai Társasággal, mely támogatója volt a szervezet létrehozásának, a Sárospataki *Népfőiskolai Egyesülettel, a hazai ANUP-pal, és a DVV Bukaresti Irodájával, részt vett a Civil Szervezetek Európai Szimpóziumán Romániában, Dániában és Finnországban.

(D. T. K.)

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük