Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Imreh István, Imreh Sz. (Kolozsvár, 1945. júl. 9.) biológus, genetikus. Id. ~ István fia. Középiskolai tanulmányait szülővárosában, a 11. számú Líceumban (ma 3. számú MatematikaFizika Líceum) végezte (1963), a BabeşBolyai Egyetem biológiai karán, az állattani kutatói szakon szerzett oklevelet (1968). Diplomadolgozatát a Meleg-Szamos rovarlárváinak dinamikájáról (1968), doktori dolgozatát *Lazányi Endre irányítása alatt a sugárhatásra jelentkező kromoszómatörési és újraegyesülési folyamatok sugárvédő és sugárérzékenyítő anyagokkal való befolyásolhatóságáról (1973) írta. 1968-tól a kolozsvári Megyei Klinika Nukleáris Orvostani Laboratóriumában biológus, 1976-tól megszervezi és főbiológusként vezeti a klinika sugárgenetikai laboratóriumát. Egy évet (197475) UNESCOUNDP ösztöndíjjal az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában dolgozott. Szaktanulmányai a hazai Clujul Medical, Orvosi Szemle, Contribuţii Româneşti în Radiobiologie, Radiologia, Revue Roumaine Physiologic, valamint a berlini Studia Biophisica, a stuttgarti Nuclear-Medizin, a budapesti Acta Biologica Academiae Scientiarum Hungaricae hasábjain s különféle konferenciák kiadványaiban jelennek meg.

Fontosabb kutatási eredményei: anafázisteszt kidolgozása növényi kromoszómamutációk vizsgálatára, emlőssejtek fúziója és a szomatikus hibridsejtek kromoszómaanalízisének finomítása, orvosi, szakmai és baleseti sugárterhelés kromoszomális vizsgálatának romániai bevezetése. Tagja az RSZK Biológiai Társaságának és Orvostudományi Társaságának, az Európai Radiobiológiai Társaságnak (ESRB) és 1979-től elnökségi tagja az Európai Környezet-Mutagenezis Társaságnak (EEMS). Ismeretterjesztő cikkeit magyar nyelven a *Korunk, Igazság, *Előre, A Hét, *TETT és *Művelődés közli. A Román *Televízió magyar adásában A sugárgenetikai laboratórium vendégei c. tudományos sorozat szerkesztője.

Bodó Barna: A sugárgenetikus. *Ifjúmunkás 1978. febr. 19. Cseke Péter: Azzá váltunk-e, akivé akartunk? Egy biológus nemzedék indulásáról. *Korunk 1979/78. Márki Zoltán: Sejtek és sugarak. *Előre 1982. máj. 9.

Imreh István, Imreh Sz. (Kolozsvár, 1945. júl. 9.) biológus, genetikus. Id. ~ István fia. Kö­zépiskolai tanulmányait szülővárosában, a 11. számú Líceumban (ma Báthory István Líceum) végezte (1963), a Babeş−Bolyai Tudományegyetem biológiai karán, az állattani kutatói szakon szerzett oklevelet (1968). Diplomadolgozatát a Meleg-Szamos rovarlárváinak dinamikájáról (1968), doktori dolgozatát Lazányi Endre irányítása alatt a sugárhatásra jelentkező kromoszóma­tö­rési és újraegyesülési folyamatok sugárvédő és sugárérzékenyítő anyagokkal való befolyásol­ha­tó­ságáról (1973) írta. 1968-tól a kolozsvári Megyei Klinika Nukleáris Orvostani Laborató­ri­umá­ban biológus, 1976-tól megszervezi és főbiológusként vezeti a klinika sugárgenetikai laboratóriumát. Egy évet (1974–75) UNESCO-UNDP ösztöndíjjal az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában dolgozott. Szaktanulmányai a hazai Clujul Medical, Orvosi Szemle, Contribuţii Româneşti în Radiobiologie, Radiologia, Revue Roumaine Physiologic, valamint a berlini Studia Biophisica, a stuttgarti Nuclear-Medizin, a budapesti Acta Biologica Aca­demiae Scientiarum Hungaricae hasábjain s különféle konferenciák kiadványaiban jelentek meg.

Fontosabb kutatási eredményei: anafázisteszt kidolgozása növényi kromoszómamutációk vizsgálatára, emlőssejtek fúziója és a szomatikus hibridsejtek kromoszómaanalízisének finomítása, orvosi, szakmai és baleseti sugárterhelés kromoszomális vizsgálatának romániai bevezetése. Tagja az RSZK Biológiai Társaságának és Orvostudományi Társaságának, az Európai Radiobiológiai Társaságnak (ESRB) és 1979-től elnökségi tagja az Európai Környezet-Mutagenezis Társaságnak (EEMS). Ismeretterjesztő cikkeit magyar nyelven a Korunk, Igazság, Előre, A Hét, TETT és Művelődés közölte. A Román Televízió magyar adásában A sugárgenetikai laboratórium vendégei c. tudományos sorozat szerkesztője.

 

Munkái: A kromoszóma. Buk. 1986.

Gyűjteményes kötetekben és folyóiratokban: Ezredvégi frusztrációk. (Cseke Péterrel) Korunk, 1997/2; Laborjaim a Meleg-Szamostól a Balti-tengerig. Korunk, 2000/3;

 

Irodalom

Bodó Barna: A sugárgenetikus. Ifjúmunkás 1978. febr. 19. – Cseke Péter: Azzá váltunk-e, akivé akartunk? Egy biológus nemzedék indulásáról. Korunk 1979/78. – Márki Zoltán: Sejtek és sugarak. Előre 1982. máj. 9.

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük