Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Mészely József (Sepsikőröspatak, 1956. márc. 1.) költő. A nagyenyedi Bethlen Gábor *Líceum tanítóképző tagozatán szerzett diplomát (1977). Már mint az *Áprily Lajos Irodalmi Önképzőkör diákvezetője jelentkezett "logikai gondolkodást és tiszta, határozott jövőlátást" tükröző verseivel a *Brassói Lapok Alfa rovatában (1976). A sepsiszentgyörgyi 4. számú Általános Iskola tanítója. Verseit a Művelődés, Igaz Szó, *Ifjúmunkás is közölte, cikkeivel szerepelt az *Új Élet és *Falvak Dolgozó Népe hasábjain. Szerepel a fiatal poéták Alapműveletek c. antológiájában (1985). Útnyomok c. kötete kéziratban.

1990 februárjától a Tik-Tak c. sepsiszentgyörgyi *gyermeklap szerkesztője, majd annak megszűnése után 1991 júliusától Ferencz Csabával és Zsigmond Győzővel együtt a Háromszék Csodamalom c. gyermekoldalát szerkeszti. Verseit és fordításait közli a Jelenlét, Látó, Háromszék, Európai Idő, *Brassói Lapok, A *Hét, a Székely Útkereső. Gyermekverseit és népszokás-összeállításait tartalmazza a Karácsonyi vakációs füzet (1991) és a Húsvéti vakációs füzet (1992), mindkettő Sepsiszentgyörgyön.

Verseket fordított Mircea Dinescu, Ana Blandiana, Ştefan Augustin Doinaş, Claudiu Baralt, Ioana Pîrvulescu és Marin Sorescu terméséből, bemutatva a román ellenállás líráját.

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük