Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

irodalmi kör, rövidítve IK országszerte alakuló *művelődési közösség a helyi szellemi erők kibontására és az irodalom hagyományos és új javainak terjesztésére a szellemi gócokban vagy vidéken. Felkarolja és megvitatja a *fiatalok munkáit, s meghívásokkal, előadásokkal közvetlen kapcsolatot teremt tagjai és az irodalmi közélet személyiségei, lapjai, intézményei között. Ilyen körök már az 50-es és 60-as években keletkeztek, egy részük azonban az első új irodalmi rajok kibocsátása után felbomlott vagy alkalmi rendezvényeknek adta át helyét. Újabb fellendülés és intézményes állandósulás csak a 70-es években mutatkozik, s ez jelentős mértékben az *Igaz Szó és a *Művelődés gondoskodásának köszönhető. Az *Utunk Körök hírei rovatcím alatt rendszeresen tükrözi az ~ök munkáját.

1982-ben a következő romániai magyar ~ök tűntek ki működésükkel: 1. Ady Endre IK Nagyváradon; 2. Apor Péter IK Kézdivásárhelyen; 3. Arany János IK Nagyszalontán; 4. *Franyó Zoltán IK Temesvárt; 5. *Gaál Gábor IK Kolozsvárt; 6. *Igaz Szó IK-e Marosvásárhelyt; 7. Jósika Miklós IK Tordán; 8. József Attila IK Lugoson; 9. *Kemény János IK Régenben; 10. *Kiss Károly IK Zilahon; 11. Kós Károly IK Bánffyhunyadon; 12. Kölcsey Ferenc IK Szatmáron; 13. Mikes Kelemen IK Sepsiszentgyörgyön; 14. *Olosz Lajos IK Zerinden; 15. Petőfi Sándor IK Nagybányán; 16. Salamon Ernő IK Gyergyószentmiklóson; 17. *Sipos Domokos IK Dicsőszentmártonban; 18. *Tamási Áron IK Csíkszeredában; 19. *Tomcsa Sándor IK Székelyudvarhelyen; 20. Tóth Árpád IK Aradon.

Nemcsak irodalmi, hanem szélesebb feladatkörre kiterjeszkedő munkaprogrammal működik az Ady Endre *Művelődési Kör Szatmáron, a Kós Károly Műszaki-Művelődési Kör a kolozsvári Hűtő- és Élelmiszeripari Kutató és Tervező Intézetben, a Látóhatár Kör Temesvárt és a Vasárnapi *Fórum Nagykárolyban. A fennálló ~ökben is uralkodó törekvés, hogy az írásbeliség művelését a szépirodalmon túlmenőleg általános *művelődési, tudományos és ismeretterjesztő vonatkozásaiban ápolják. A középiskolákban az egykori önképzőkör mintájára működő ~ök tanári irányítással az irodalomtörténeti oktatást egészítik ki.

Hatékonyan az ~ ott működik, ahol a helyi szerzők jelentkezését megfelelő stilisztikai-esztétikai és társadalmi-nemzetiségi felkészültségű szakbírálat elemzi, ahol a lírát és prózát művészi előadásban elevenítik meg, lemezeket és filmeket forgatnak, s a meghívott írókat, művészeket, szakembereket vita- és munkamegbeszéléseken fogadják.

Balogh Edgár: Az irodalmi körök szerepe. *Utunk 1965/17. Szilágyi Aladár: Váradi *fiatalok; Fábián Imre: Szalontai *fiatalok. *Igaz Szó 1971/1. Kántor Lajos: Intellektuális és népművelési *fórum. *Korunk 1972/9. Marosi Péter: Ahány kör, annyi szokás. *Utunk 1976/25. Gálfalvi György: Rejtett értékek. *Igaz Szó 1977/1. Markó Béla: A marosvásárhelyi IK. *Igaz Szó 1972/2. Szőcs Géza: Gaál Gábor irodalmi kör, Kolozsvár-Napoca. *Igaz Szó 1977/3. Soltész József: Bemutatjuk a szatmári IK-t. *Igaz Szó 1977/6. Pongrácz P. Mária: A temesvári Ady-kör évgyűrűi. *Igaz Szó 1977/8. Csanádi János: Szembesítés az *Olosz Lajos IK-ben. *Művelődés 1978/1. Znorovszky Attila: Hullámhegy hullámvölgy. *Művelődés 1979/5. Barabás László: Elöljáró beszéd. *Sipos Domokos IK. *Művelődés 1979/6. Kercsó AttilaFarkas László: IK és közművelődés Gyergyószentmiklóson. *Művelődés 1980/1. Gergely Tamás: Versközelben. A Mikes Kelemen *művelődési kör ciklusai. *Ifjúmunkás 1983/10.

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük