Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Fellegvár a kolozsvári *Igazság szombatonként megjelenő ifjúsági oldala. Az 1978. ápr. 29-én kiadott első szám bevezető cikke szerint célja a *Haza Sólymai, a Pionír- és a KISZ-szervezet, valamint a Diákszövetség megyei tevékenységéről, a diákok, falusi és munkásfiatalok életéről írni. Szerkesztője 1979 októberéig Szőcs Géza, utóda Molnos Lajos. Megjelenése első évében 42 számban mintegy 120 szerző 300 írását közölte, a szerkesztésben bekövetkezett személyi változás után egy ideig a megjelenés megritkult.

Munkatársainak nagy része egyetemi hallgató, kevesebben középiskolások, fiatal értelmiségiek, *ifjúmunkások. Elsősorban a diákélet és a diákművelődés kérdésével foglalkozik, rövidebb írásaikkal jelentkeznek az *Echinox teoretikus kifejezésre törekvő munkatársai is. Cikkek foglalkoznak a *Gaál Gábor Kör működésével, a Visszhang-fogadóestekkel, a *televízió magyar adásának *Kaláka műsorával, a tantárgy-olimpiával, a Megéneklünk, Romániai-fesztivállal, s jelentkeznek a szociográfiai érdeklődés dokumentumai is. Főleg versekkel és prózával Bréda Ferenc, Cselényi Béla, Csiby Károly, Hunyadi Mátyás, Kőrössi P. József, Palotás Dezső, Vitus K. György, zenei írásokkal Páll Imre, publicisztikával Beke Mihály András, Gagyi József, Golicza Mária, Juhász András, Székely Csaba hívta fel magára a figyelmet. Lakó Ildikó rövid írásaival a városkörnyéki falusi *fiatalok életébe nyújt betekintést. Domokos Péter, I. *Feszt László illusztrációkkal és versekkel jelentkezik.

A ~hoz hasonló ifjúsági oldalt indított az utóbbi évben több megye magyar nyelvű lapja: Marosvásárhelyen *Jövendő, Szatmáron *Jelen, Nagyváradon *if (Ifjúsági Figyelő), Brassóban *Tovább címmel.

Cseke Gábor: Mit látni a Fellegvárról? *Ifjúmunkás 1979/12. Ágoston Vilmos: Számvetés. *Brassói Lapok 1979/30.

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük