Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Flórián Tibor (Selmecbánya, 1908. ápr. 12.) költő, műfordító. Középiskolai tanulmányait Szamosújváron és a kolozsvári piarista gimnáziumban végezte, majd a Ferdinand Egyetemen hallgatott jogot. Első verseit az *Ellenzék közölte (1928), a Keleti Újság, Jóbarát, A Hírnök, *Független Újság s más lapok munkatársa, a KZST tagja.

Az Új Arcvonal c. gyűjteményes kötetben (Kv. 1931) mutatkozott be. Első önálló verseskötete, a Felhők fölött, felhők alatt (Kv. 1935) a *Hitel kiadásában *jelent meg *Reményik Sándor bevezetőjével és *Gy. Szabó Béla eredeti fametszeteivel. Ugyancsak Gy. Szabó illusztrálta Vázlatok c. verseskönyvét (Kv. 1936). A fiatal realisták irodalmi csoportosulásához csatlakozott, az Új erdélyi antológia c. gyűjteményben (Kv. 1937) is szerepel. Meditatív jellegű, helyenként az expresszionista szabad versek hatását mutató, laza kötésű költeményeiben egyaránt *jelen van a vallásos érzés és az erotika, lírájában megszólal a néptestvériség és békevágy. Emil Isac verseit fordította magyarra a *Pásztortűz és a budapesti Láthatár számára, átköltésében *jelent meg Krisztus árnyékában címen (Kv. 1938) magyarul Octavian Şireagu egy teljes kötetnyi prózai költeménye. A II. világháború alatt mint egy sebesültszállító oszlop parancsnoka nyugatra sodródott, újabb magyar verseskötetei Németországban *jelentek meg; 1949 óta Amerikában él. Mint egy magyar könyvkiadó társaság elnöke 6 magyar nyelvű tankönyvet *jelentetett meg az Egyesült Államokban élő magyarok számára. A nemzetközi *PEN Club tagja, egyes írásait román, angol, német, francia és török nyelvre is lefordították.

Szemlér Ferenc: F. T.: Felhők fölött, felhők alatt. *Erdélyi Helikon 1935/7. Korvin Sándor: Két fiatal költő… 2. F. T.: Felhők fölött, felhők alatt. *Korunk 1935/10. Szenczei László: F. T. Vázlatok. *Független Újság 1937/2.

Flórián Tibor (Selmecbánya, 1908. ápr. 12. – 1986. március 6., Punte Gorda, Florida) – költő, műfordító. Középiskolai tanulmányait Szamosújváron és a kolozsvári piarista gimnáziumban végezte, majd a Ferdinand Egyetemen hallgatott jogot. Első verseit az Ellenzék közölte (1928), a Keleti Újság, Jóbarát, A Hírnök, Független Újság s más lapok munkatársa, a KZST tagja.

Az Új Arcvonal c. gyűjteményes kötetben (Kv. 1931) mutatkozott be. Első önálló verseskötete, a Felhők fölött, felhők alatt (Kv. 1935) a Hitel kiadásában jelent meg Reményik Sándor bevezetőjével és Gy. Szabó Béla eredeti fametszeteivel. Ugyancsak Gy. Szabó illusztrálta Vázlatok c. verseskönyvét (Kv. 1936). A fiatal realisták irodalmi csoportosulásához csatlakozott, az Új erdélyi antológia c. gyűjteményben (Kv. 1937) is szerepel. Meditatív jellegű, helyenként az expresszionista szabad versek hatását mutató, laza kötésű költeményeiben egyaránt jelen van a vallásos érzés és az erotika, lírájában megszólal a néptestvériség és békevágy. Emil Isac verseit fordította magyarra a Pásztortűz és a budapesti Láthatár számára, átköltésében jelent meg Krisztus árnyékában címen (Kv. 1938) magyarul Octavian Şireagu egy teljes kötetnyi prózai költeménye.

A II. világháború alatt, 1945 tavaszán Németországba került egy sebesültszállító oszlop parancsnoként. 1948-49-ben elnöke volt a müncheni Magyar Kulturális Szövetségnek. Az ő összeállításában és szerkesztésében jelent meg Münchenben 1948-ban a hontalan magyar költők verseit tartalmazó Virradat előtt c. kötet.

1949-ben telepedett le az Amerikai Egyesült Államokban. 1950-től 1973-ig New Yorkban dolgozott, a Szabad Európa Rádió amerikai szerkesztőségében. Négy éven át töltötte be a clevelandi Kossuth Könyvkiadó elnöki tisztét, 6 magyar nyelvű tankönyvet jelentetett meg az Egyesült Államokban élő magyarok számára. Az Amerikai Erdélyi Szövetség munkájában is részt vett, 1978-tól haláláig az Árpád Akadémia élén állt. A nemzetközi PEN Club tagja, áveken keresztül titkára volt a Hontalan Írók PEN Központja amerikai csoportjának. Élete utolsó szakaszát a Connecticut állambeli New Milfordban töltötte. Egyes írásait román, angol, német, francia és török nyelvre is lefordították.

 

Munkái

Kötetei

Felhők fölött, felhők alatt (versek. Kvár, 1935.); Vázlatok (versek, Kvár, 1936.); Krisztus árnyékában, Octavian Şireagu versei (műfordítás. Kvár, 1938.); A kőtáblák összetörnek (versek. Cham, 1946.); Mélység fölött (versek. Wulfen, 1948.); Új versek (München, 1948.); Keserű gyökéren (versek. New York, 1975.); Venezuelai tollrajzok (versek. Caracas, 1984.)

 

Irodalom

Szemlér Ferenc: F. T.: Felhők fölött, felhők alatt. Erdélyi Helikon 1935/7. – Korvin Sándor: Két fiatal költő… 2. F. T.: Felhők fölött, felhők alatt. Korunk 1935/10. – Szenczei László: F. T. Vázlatok. Független Újság 1937/2. – Új magyar irodalmi lexikon I. (A–Gy). Főszerk. Péter László. Bp. Akadémiai. 1994. 597. o.

 

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük