Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Parajdi Incze Lajos, családi nevén Incze (Parajd, 1915. jan. 5.) író, néprajzkutató, publicista. Középiskolai tanulmányait Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen végezte (1934), jogvégzettséget és államtudományi doktori címet a kolozsvári *Ferenc József Tudományegyetemen (1941), olasz jogi diplomát Rómában (1949) szerzett. A *Vásárhelyi Találkozó résztvevője; az *Ellenzék c. hetilap szerkesztője Marosvásárhelyen (1937-40), A Jóbarát, Székelyföld, Brassói Lapok, *Ellenzék, Esti Lap, Erdélyi Helikon, Pásztortűz, Hitel, *Korunk munkatársa. 1945-ben nyugatra került; előbb latin-német-angol nyelvtanár az innsbrucki magyar főiskolán (1945), Rómában és Nápolyban tolmács (1946-49), majd átköltözött az Egyesült Államokba, ahol az Amerikai Magyar Társaság és az Árpád Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. A társadalomtudományok tanára Lewingstonban (Maine állam, USA) 1950-80 között, majd Biddefordban (1986-ig); előbbi lakhelyén a St. Mary’s Hospital radiológiai osztályának igazgatója. A Nemzetközi *PEN Club amerikai osztályának rendes tagja.

Kutatási területe: társadalomtudomány, európai történelem, néprajz, magyar és angol irodalom. Röntgentechnikai és fényképművészeti szakember. Angolul és franciául írt cikkeit amerikai lapok közlik, 1200 saját fényképével illusztrálva. Egy 1982-ben megjelent angol nyelvű kötetében (Foot Prints on Destiny Lane Lábnyomok a Sors ösvényén) a II. világháborúban földönfutókká váltak életét írja le, egy 1983-ban ugyancsak angolul kiadott könyvében (Once Upon a Maine Island Szigeti királyságunk) az Incze család viszontagságos sorsának 35 évét örökíti meg a tulajdonába jutott kis atlanti-óceáni szigeten, majd egy újabb kötetben a család Talizmán nevű vitorláshajójának viszontagságairól számol be. Mindezek háromkötetes önéletrajzának (Autobiography of a World Roamer Egy bujdosó önéletrajza) részletei.

Magyarul A *Hargita lelke c. alatt Parajd és a Sóvidék teljes szellemi néprajzának gyűjteményét jelentette meg az Amerikai Magyar Szépmíves Céh (Astor, Florida 1984). Ennek folytatása A Küküllő énekel (uo. 1988). A magyar fennmaradás gyökerei c. értekezését az amerikai XXVI. Magyar Találkozó Krónikája közölte (1987).

(F. M. B. E.)

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük