Kolozsvár/Cluj Napoca, Rózsa u./str. Samuil Micu 12A/3     0040 264 597 450

Vasárnapi Szó – A kolozsvári *Ellenzék 1939 októbere és 1940 januárja között kiadott melléklete. A *Vásárhelyi Találkozó után az ott megfogalmazott társadalmi és nemzeti összefogás eszméit továbbvivő önálló mellékletet *Tamási Áron szerkesztette, aki az 1939. okt. 15-i, első számban újraközölte a Találkozó programdokumentumának is tekinthető Nemzedéki vallomást, amelyben többek között ez is olvasható: „Ha valaha szép és nyugtalanító díszek voltunk a nemzet építményén, most erős híd vagyunk, mely az előttünk járókat összeköti a nyomunkba lépő ifjúsággal. Népünk kiáltó szükségei és a feladatok sürgető parancsa ösztönös erővel sodortak egymáshoz minket és rendeltek közös munkára. Többé nem arra nézünk, amiben eddig különböztünk, hanem tudatosan arra, amiben ma egyek vagyunk. Nem fegyverszünetet, hanem békét kötöttünk egymással, mert mindnyájunk felett győzött a népünk iránti felelősség.” És alább: „Számunkra tehát ma a magyar társadalom az ösztönös sorsközösségen túl az az öntudatos munkaközösség, amelyet a nemzettest különböző, egymásért végzett testvéri szolgálata éltet. Éppen ezért a nemzeti megbecsülés és elismerés mértékévé egyénekkel és intézményekkel szemben a ténylegesen elvégzett munkát és szolgálatot tesszük.”

Az első számban a melléklet köré tömörült 34 leendő munkatárs közös nyilatkozata áll. E névsorban ott találhatók már az Erdélyi Fiataloknak a Vásárhelyi Találkozóról távol maradt képviselői (Debreczeni László, László Dezső, László Ferenc), a *Hitel fiataljai (Albrecht Dezső, Venczel József, Vita Sándor), a Magyar Népközösség bukaresti irodavezetői tisztét betöltő Mikó Imre, a baloldallal való kapcsolatairól ismert Asztalos István, Asztalos Sándor, *Kacsó Sándor és Kovács György, a helikoni táborból Kemény János, Szemlér Ferenc, Wass Albert, továbbá az EME főtitkára, Szabó T. Attila. Hiányoznak viszont azok, akiket a Találkozót előkészítő időszakban *Tamási Áron „a népvalóság hirdetői”-nek nevezett, s akiknek kritikáját *Balogh Edgár fogalmazta meg Jobbra szakadtak, balra szorultak c. cikkében (újrakiad. Hármas kistükör. Bp. 1945. 133–135). A melléklet tehát nem az egységet teremtette meg, hanem a Vásárhelyi Találkozót követő szakadást szentesítette.

A ~ számaiban a közös nyilatkozatot aláírókon kívül Erdélyi József, Fodor József, Jékely Zoltán, Kiss Jenő, Reményik Sándor, Szabédi László, Szenczei László, *Tompa László verseivel, novelláival, Féja Géza, Illyés Gyula, Szabó Zoltán, Szerb Antal, *Vita Zsigmond kritikáival, Biró Sándor, Kodály Zoltán, Molter Károly, *Takács Lajos tanulmányaival, Kós Károly, Nagy Imre, *Vásárhelyi Z. Emil grafikáival találkozunk.

(D. Gy.)

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük